Wednesday, November 26, 2014

Set Penyusuan Shaklee

Me & my 14 months daughter


Membuat persediaan untuk menyambut kelahiran bayi anda adalah sesuatu yang menggembirakan dan ia adalah masa yang sibuk. Sebelum mengambil keputusan tentang jenis penyusuan untuk bayi anda, beri pertimbangan kepada penyusuan susu ibu kerana ia memberi kebaikan kepada ibu dan anak. Untuk mendapatkan segala kebaikan penyusuan susu ibu, anda digalakkan memberi susu ibu sepenuhnya sehingga bayi berumur 6 bulan dan diteruskan sehingga bayi berumur 2 tahun. Pemberian susu ibu sepenuhnya bermaksud bayi tidak diberi makanan atau minuman tambahan yang lain selain daripada susu ibu.

Kebaikan Susu Ibu

Untuk bayi:

Susu ibu membekalkan nutrien yang terbaik untuk bayi anda. Ia mengandungi nutrien dalam kadar yang mencukupi. Kandungannya berubah mengikut keperluan bayi yang sedang membesar.

Susu ibu, terutamanya kolostrum , menguatkan sistem imuniti bayi anda. Ia melindungi bayi dari jangkitan seperti cirit birit, selesema, bronkitis dan radang paru-paru.

Susu ibu mencegah berbagai masalah alahan seperti asma, ekzema dan kolik bayi.Susu ibu mengandungi nutrien tertentu yang amat kritikal untuk perkembangan otak. Ia membantu dalam meningkatkan kecerdikan anak anda. Ia tidak mudah tercemar dibandingkan dengan cara penyusuan lain.

Susu ibu mudah diperolehi pada suhu yang betul setiap masa. Oleh itu ia tidak susah untuk disediakan. Ia memberi keselesaan dan keselamatan emosi kepada bayi. Ia memberi peluang kepada ibu dan anak untuk berinteraksi sepenuhnya dan meningkatkan hubungan kasih sayang antara ibu dan anak.

Untuk ibu, penyusuan susu ibu:

membantu mengecutkan rahim dan mengembalikannya kepada saiz yang asal dengan cepat serta mengurangkan pendarahan selepas bersalin.

membakar kalori dan mengembalikan bentuk badan asal anda dengan cepat.

mengurangkan risiko kanser payudara dan kanser ovari.

menjarakkan kelahiran jika mengamalkan penyusuan ibu secara sepenuhnya

Lain - lain kebaikan:

Tidak memerlukan perbelanjaan dan bekalan susu sentiasa ada.

Baik untuk persekitaran kerana tidak memerlukan botol, tin dan kotak-kotak.

Secara logiknya, anda berkongsi makanan anda dengan bayi anda ketika anda menyusukan kerana segala sesuatu yang anda makan bertukar menjadi susu untuk bayi anda.
Itulah sebabnya mengambil makanan berkhasiat dan bervariasi bukan sahaja penting ketika anda hamil, tetapi juga ketika anda sedang menyusui. Tetapi perkara ini lebih mudah diucapkan daripada dilakukan.
Apabila anda menyusui selama berjam-jam, peluang untuk mengambil diet seimbang bukanlah keutamaan utama anda.
Makanan asas anda mungkin bijirin dan susu, roti bakar, roti, yoghurt, buah-buahan dan makanan lain yang boleh anda sediakan atau ambil dalam masa yang singkat.
Tapi diet ini tidak memberikan anda tenaga yang anda perlukan. 

Oleh itu kita memerlukan nutrien yang secukupnya supaya kita dapat memberikan nutrien yang cukup juga kepada bayi kita.

Saya mengesyorkan untuk anda mencuba set penyusuan Shaklee dimana terdiri daripada

ESP
VIT C
VITALEA
B COMPLEX
ALFALFA
OSTEMATRIX
OMEGA GUARD

Set basic menyuu
ESP & ALFALFA

Set lengkap menyusu
ESP, ALFALFA, VITC, VITALEA, BCOMP & OSTEMATRIK

Set premium menyusu
ESP, ALFALFA, VITC, VITALEA, BCOMP, OSTEMATRIK & OMEGA GUARD

Sekiranya anda berminat hubungi saya segera.

Rodhiah Zainon

Shaklee ID : 1068122

rodhiah.zainon@gmail.com

019-2788622( SMS, Whatsapp, Telegram)

No comments:

Post a Comment